Urgencija – Plitvička Jezera – UNESCO – Korana

Novosti on 22 Jul , 2016

Poštovani!

Potaknuta trenutnim zanimanjem javnosti skidanja Nacionalnog parka Plitvička jezera s UNESCO-va popisa i današnjim obraćanjem ministra zaštite okočiša, kako Plitvice nemaju sustav pročišćivača voda nego sve otpadne vode idu u selo Rastovača, a zatim kroz podzemlje dolaze u izvor Klokot koji je glavno vodocrpilište grada Bihaća u  BiH, samo se o tome ne govori.

Ali što je još veći problem što se crpi vodovodna voda iz Jezera KOZJAK, za cijelo područje parka i oko parka i susjednu općinu Rakovica, s tim da na PLITVICAMA ne plaća naknadu, dok stanovnici općine Rakovica masno plaćaju naknadu. To crpljenje direktno utječe na tok rijeke Korane koja je nastavak Plitvičkih Jezera, jer u ljetnim mjesecima ona presušuje, a i slapovi su slabijeg intenziteta jer se tisuće slavina otvara zbog velikog broja turista.

Stvar je državne i lokalne zajednice (Plitviča Jezera i Općina Rakovica) koja nije bila u stanju 20 godina nakon rata riješiti sustav drugih izvora dovodnje vode, kao npr. Lička Jsenica ili izvor rijeke Slunjčice. Mislim da bi i to zanimalo gospodu iz UNESCO, ali još više nas lokalno stanovništvo jer dugoročno gledano to sigurno utječe na očuvanje svjetske baštine.

Svaki turist troši vodu.

Iskreno se nadam da ćete se ozbiljno potruditi istražiti taj problem,jer odgovorni samo lijepo to skrivaju i lažu o tom.

 

S poštovanjem

Željka Hodak,

EKOLOŠKA UDRUGA ČUVARI KORANE

 

Urgencija Čuvari Korane - Plitvice UNESCOSONY DSC

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *